Hi ha debats i despeses en informes que un no sap ben bé si tenen cap més sentit que obtenir uns guanys per part dels seus promotors.
Un dels que més sovinteja és el que tracta de la viabilitat econòmica de Catalunya. Jo no sabria dir si és un entreteniment per a diletants, que mentre es van donar la raó uns als altres no avancen ni un metre cap a la llibertat nacional, o si consideren que de debò és necessari.
Jo, que sóc de lletres, el tema dels números sempre m’espanta una mica. Si a les estadístiques els podem fer dir el què vulguem, ja no us dic a les macro xifres. Sovint, per tant, el que faig es emprar una filosofia molt pròpia del país, la del sentit comú i l’estudi comparat.
A veure. ¿Quants estudis sobre la viabilitat econòmica d’un nou estat es van fer abans de la promulgació de la independència de Kosovo? Ja sé que amb aquesta pregunta em puc picar els dits, i que en realitat algú em digui que hi havia prèviament desenes de tesis doctorals per mi desconegudes sobre aquests tema. Potser. Ara jo no en sentia gens a parlar-ne quan des del seu Parlament establien un nou status quo amb Sèrbia.
També m’agradaria saber els estudis, del mateix tema, previs a la independència d’Irlanda, per no començar ja amb el reguitzell de països africans i asiàtics. Ja m’imagino a Bolívar reunit amb tota una plèiade de saberuts pensadors discutint si proclamaven o no la independència de les colònies americanes, no fóra que no fossin econòmicament viables.
Ara també pot ser que aquests països fossin ja primeres potències econòmiques mundials, i és clar, la viabilitat se’ls pressuposava.
En el nostre cas, jo més aviat diria que es tracta d’una d’aquelles feines que es fan per justificar-se. O per acabar de convence’s. Jo no ho necessito. El meu país, el de la meva filla, i el que espero sigui dels meus néts, té un dret que no cal justificar per un pressupost, un PIB o una balança comercial. Té el dret que neix de la seva història, de la seva cultura, del seu dret i adquireix entitat política enfortides amb la voluntat de la seva gent.
La resta, perdoneu, està bé per a anar d’intel·lectual ben informat, i poc més.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada