dissabte, 14 de maig del 2011

A favor de la memòria


Allò que realment diferencia els homes, com a éssers racionals, de la resta dels animals és la memòria. Per això, la primera acció dels governs reaccionaris és negar la història, o, si això no és possible,  inventar-la. En certs casos fins i tot amb un rerefons filosòfic  d’alçada. Seria el cas del pensador francès Renan que escrivia que una de les característiques  bàsiques per al nacionalisme era mentir sobre la pròpia història.
Actualment assistim a un procés de reconstrucció de la història de Catalunya esfereïdor. Professionals que han dedicat una bona part de la seva activitat a l’estudi de la història del país, un no sap per quins set sous, posen la seva  inqüestionable vàlua intel·lectual al servei  dels nous inquilins del Palau de la Generalitat. Si ens deixem portar per les seves argumentacions, i com que segons ells   la història no va més enllà de l’any 2010, a Catalunya un Govern d’esquerres   ha estat a punt d’enfonsar el país en una crisi sense precedents. El col·lapse, diuen.
Jo al tripartit el criticaria per moltes coses. Per no  plantar-se davant Madrid quan va tenir lloc la primera  retallada  de l’estatut, amb la complicitat d’un  pacte nocturn entre Mas i Zapatero, el que passa és que això és història anterior el 2010 i ja no toca. El criticaria per no aprofundir en les polítiques socials, amb molta més inversió de diners. El criticaria per no aprofundir  en la construcció real d’un Estat català, amb l’enfortiment de la presència a l’exterior, amb la visualització d’una realitat política sotmesa. Probablement per no haver gestionat bé els ajuts i les subvencions, per haver confiat massa en el govern de Madrid, en resum,per moltes coses que, des dels tres partits, al meu entendre, no s’han fet bé;  però només  el criticaria en qüestions de dèficit si la despesa  hagués estat superior al que el país genera, i fins ara, això, no ha passat.
Quin és el volum d’impostos que generem els catalans? Quina part d’aquests són  gestionats per les nostres Institucions? Els anys del tripartit, quin ha estat el volum en milions d’euros que han sortit de Catalunya i no han retornat? Aquest volum, cobreix  el dèficit de la Generalitat, o tot i així, es mantindria el dèficit?
Com que sóc de lletres, agrairia una resposta.
Mentrestant em fa l’efecte que , com sempre, les dretes catalanes juguen al caïnisme, i prefereixen traslladar  el pes de la crisi als més febles, en comptes d’enfrontar-se al poderós. 


Nota: Gràfic tret del blog de Miquel Quintana.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada